4. Leivän leivonta juureen

Viime aikoina olen päässyt tutustumaan perinteiseen leivän juurileivontaan!

Leivän leivonta on tärkeä perinteinen taito, onhan leivän syönnin historia pitkä suomessa ja leipää syötiin ennen lähes joka aterialla. Leivonta on ennen ollut erityisesti naisten työ. Lotat leipoivat talvisodassa rintaman miehille päivässä jopa 100 000 kiloa leipää! Leipä on ollut tärkeä osa suomalaisten arkea, ja se on symboloinut ihmisille vaurautta. Leipä on helppo yhditää erilasiin ruokalajeihin, ne toimivat erinomaisesti keiton ohella, mutta myös yksittäisenä ruokana aamu ja iltapalalla vaikka kananmunan, voin ja juuston kera.

Miun ensimmäiset juurileivät valmistui luomu speltti ja kaura jauhoista. Niistä tuli kaksi keskikokoista uunivuoka leipää.

Rakenteesta tuli aika hyvä, vaikka kuori jäikin hieman paksuksi.

Jääkaapissa säilytettyä juurta ruokin huoneenlämmössä pari päivää, suhteessa 20 grammaan juurta laitoin 40 g vettä ja 40 g jauhoja. Ruokinta tapahtui lasiastiassa, ja toistin sitä 12 tunnin välein 2 kertaa. Sitten tein alkutaikinan, joka sai myös tekeytyä pari päivää ennen leivontaa ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. 

Ystävälle Idalle kiitos juuresta ja ohjeistuksesta, sekä Eveliinalle hyvän uunivuoka - ohjeen jakamisesta!

On ollut ihana nähdä kuinka juurileivonta on alkanut nousta jälleen suosioon ihmisten keskuudessa! Näillä eväillä leipä onnistui tosi hyvin, juurileipä on kyllä maukkaan aromikasta herkkua.

Tässä Eveliinan ohje:

Maailman helpoin hapanjuurileipä

Noin. 1 dl juurta (mitä vanhempi, sen parempi)
1 rkl suolaa
1 kg vehnäjauhoja
7 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja jätä kannen/liinan alle huoneenlämpöön nousemaan muutamaksi tunniksi. Kun on noussut kaksinkertaiseksi, laita jääkaappiin yön yli. Seuraavana aamuna kippaa taikina kahteen öljyttyyn vuokaan ja paista!
250' 30 min ➡️ 225' ja vielä toiset 25-30 min

Leipä on kypsä, kun irtoaa vuoasta. Anna jäähtyä noin tunnin (jos maltat) ja nauti!

Alkuperäinen ohje osoitteessa: https://www.instagram.com/reel/CyF_hcqtyZu/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Ensimmäiset leivät tuoreena uunista!

Kotona me ei olla aiemmin kauheesti leipää syöty, sillä suositaan  miehen kanssa vähägluteiinista ruokavaliota ja kaupan perusleivän terveysvaikutuksissa ei ole kauheasti kehumista. Miun oma leivonta on ollut näin ollen keskittynyt gluteenittomiin aineksiin. Olen käyttänyt perinteisesti paljon mantelijauhoa, kaurajauhoa ja tattarijauhoa, ja joskus harvoin gluteenittomia jauhoseoksia vaikka ne ei terveellisimmästä päästä olekaan.

Leivän leivonta juureen alkoi kuitenkin kiinnostaa siksi että juuren maitohappobakteerit fermentoivat viljan vatsaystävällisempään muotoon. Se ikäänkuin kypsyttää viljan, ja samalla vapauttaa sen ravintoaineet käyttöön. Silloin viljan gluteiini muuttuu helpommin imeytyväksi eikä aiheuta juurikaan turvotusta (mutta silti siihen pitää vähitellen totutella, sen olen huomannut!)

Halusin käyttää spelttijauhoja, sillä speltin eli alkuvehnän ominaisuudet ovat terveellisempiä kuin nykyvehnän. Monet jotka eivät kestä perus vehnää kestävät paremmin spelttiä. Speltti sisältää mm. B ryhmän vitamiineja, magnesiumia, fosforia ja paljon valkuaisaineita. Lisäksi spelttileivän pitäisi säilyä pidempään kuin vehnästä leivottu, sillä se sitoo enemmän vettä itseensä. 

Laadukkaat jauhot on tärkeä asia leivonnassa, ja niissä suosin luomua jossa ei ole torjunta-aine jäämiä. Se ei nimittäin ole aivan pieni määrä jolla viljoja myrkytetään kasvukauden aikana, suomessakaan. Kaikki eri seikat näin vaikuttavat siihen, kuinka terveellistä leipä loppupelissä on. Rakkaudella kotona leivottu, siunattu leipä joka nautitaan kiitollisuudella imeytyy kenties paremmin kuin joku kaupan gluteeniton leipä. Gluteeniton tuote ei todellakaan tarkoita aina terveellistä, sillä gluteeniton vilja on usein hyvin prosessoitua.

Luultavasti en joka viikko tai joka toinenkaan viikko tule leipomaan, sillä meillä ei vielä kulu kovin paljoa leipää. Lapsiperheessä on varmasti aika eri tilanne! Tärkeitä taitoja nämä kuitenkin, joita on hienoa opetella.

Jouluksi saa sitten leipoa leipää perheelle!

Rakkaudella,

Anna-Maria

Edellinen
Edellinen

5. Syksyn pimeys on ystävä

Seuraava
Seuraava

3. Kotitilan luominen